вторник, 7 август 2012 г.

Лениви черва - причини Началото на заболяването започва през детските години главно като следствие от неправилното хранене, преяждането, обездвижването и лишаването на организма от вода. Затова още от ранни години трябва да спазваме правилото: жаден ли си - пий вода, двоумиш ли се да ядеш или не - не яж, двоумиш ли се да ходиш в тоалетната или не - ходи задължително. Храната. Замърсяването на червата и тяхната ленивост започва от неправилното съчетаване на хранителните продукти, тяхното недобро сдъвкване, употребата предимно на варена и рафинирана храна, липсата или неправилно приемане на течности, неестетвените напитки. Храната, която предизвиква запек, е: всички видове месо и месни произведения, консерви, бялобрашнени храни /вкл. бял хляб/, тлъсти храни, пържени храни, солени храни, шоколад, сладкиши, кексове, бяла захар, какао, пастьоризирано краве мляко, яйца, пасти, торти и т. н. Напитки като черен чай, кока-кола, всички видове подсладени със захар и изкуствено оцветени газирани безалкохолни напитки, също съдействат за това. Посочените продукти не могат бъдат усвоени, защото в тях лиспсват необходимите за храносмилането им вода, ферменти, ензими, витамини, минерални вещества, целулоза. Организмът е принуден да ги изтегля от зъбите, костите, тъканите. Преяждането с тези продукти влошава още повече картината. Задържайки се в червата, неусвоената маса от остатъците на тези продукти загнива, образува отлагания, налепи върху стените на червата, с това нарушава тяхната перисталтика, блокира храносмилателната и отделителната им функция, уврежда лигавицата, убива естествената и крайно необходима за правилното храносмилане и усвояване на храната чревна микрофлора. На нейно място се изгражда чуждата за организма патогенна микрофлора и червата, най-вече дебелото черво, стават развъдник на болестотворни микроорганизми и склад за токсични отпадъци, свързани с тяхната дейност /Вж. още Дисбактериоза/. В крайна сметка всичко това води до тотално отравяне на организма и развитие на различни заболявания във всички негови органи и системи. Обездвижването. То е другият огромен недъг на съвременната цивилизация. Природата е проектирала човешкия организъм така, че да трябва да се движи постоянно - само тогава всички негови функции се извършват нормално. Японците са изчислили, че минималното движение, което можем да си позволим, е правенето на 10 000 крачки всеки ден без изключение. Под тази граница ли сме, ние страдаме вече от обездвижване и слагаме основите на ленивите черва. Обездвижването е особено характерно за градския жител. Неговите символи са: дълго лежане, седене пред телевизора, зад бюрото, масата и др. Водата. Достатъчно е да погледнем в природата какво става с растението, останало без влага, за да разберем какво правим със собствения си организъм, лишавайки го от жизненонужните му 1,5-2-3 л обикновена вода в денонощието. Ценността на водата е безспорна: 70 процента от цялото ни тяло се състои от вода; освен това водата е тази, която помага на червата да извеждат отпадъците от храната навън. /На това се дължи и принципът на очистителните клизми, при които се използват течности./ Задържането на водата в червата става най-добре чрез продуктите с голямо съдържание на целулоза /целулозните влакна имат и тази функция, освен че служат като “метла” в червата/. Ето защо е вредно да се употребява рафинираната храна, която е лишена и от вода, и от целулоза. Допълнителни условия за ленивостта на червата могат да бъдат такива фактори като нервни смущения, стрес, увредени зъби, проблеми с гръбначния стълб, други стомашно-чревни заболявания и пр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар