вторник, 7 август 2012 г.

Кипене в стомаха * Съчетанието на кои храни трябва да се избягва В различни източни трактати отдавна се обръща внимание на това здравословно състояние. Например в средновековния тибетски трактат “Чжуд-ши” този въпрос се разглежда подробно. Става дума за алкохолното кипене в стомаха. Незабелязвано на младини, то по-сетне става причина за цяла поредица от болести и неспособност към умствена работа. “Причината за алкохолното кипене е употребата на неотговарящи на здравето продукти: пържено месо, разложен зеленчук, приготвеният с мая хляб и др., също и лошото съчетание на храните по време на ядене. Поради кипенето в стомаха се развиват всевъзможни отрови в тялото – арсеник, алкохолен оцет, пикочна киселина. Действието във вътрешността ни на този кипящ алкохол е вредно и опасно. То предизвиква желанието да се пие алкохол. Присъствието на алкохол в храносмилателния апарат е нещо толкова често, че някои въздържатели, без да знаят, употребяват алкохол не по-малко от ония, които “умерено пият”. Все пак изобилното употребяване на вода и в този случай е спасително и тибетската медицина препоръчва студената вода като средство за лекуване на пияници. Според наставленията на “Чжуд-ши” следните хранителни вещества, употребявани едновременно, произвеждат изкуствено бавно отравяне: •Квасено мляко, заедно с ново вино. •Риба, заедно с мляко. •Яйца с риба. •Грах с квасено мляко. •Мед с растителни масла. Също не бива да се съчетават едновременно и следните продукти: мляко със сирене, яйца и млечни продукти, плодове и зеленчуци, сурови плодове и вода...

Няма коментари:

Публикуване на коментар