четвъртък, 5 ноември 2009 г.

корените на ци гун

Преди да въведа някои от практиките ци гун само ще спомена за трите съкровища на живота - дзиен - същност, ци - вътрешна енергия и шън - дух.

Главната цел на заниманията с ци гун е да се научи човек как да запазва своята същност - дзиен, как да засилва и направи плавен потока на ци /или ки/ и да просветли своят дух - шън. Тези цели са постижими като се научим как да регулираме тялото си - тяо шън, как да регулираме ума си - тяо си, как да регулираме ки - тяо ци и как да регулираме шън - тяо шън.

1. регулирането на тялото включва разбирането как да изградим устойчив център, как да балансираме тялото си и най-важното от всичко, как да се отпускаме и да релаксираме, така че ки да тече спокойно.

2. регулирането на ума включва знанието за това, как да запазим ума си спокоен, мирен и концентриран, така че да можем да преценяваме ситуациите обективно и да отвеждаме ки на желаните места. умът е главният ключ към успех при практикуването на ци гун.

3. регулирането на дишането изисква да се научим да дишаме така, че нашето дишане и ум да са естествено свързани и да си взаимодействат. Когато дишаме по този начин умът ни може да достигне спокойствие по- бързо и следователно по-лесно да се концентрира за провеждането на ки.

4. регулирането на ки е една от основните цели при практикуването на ци гун. За да регулираме своята ки ефективно, първо трябва да регулираме своето тяло, ум и дишане. Само тогава когато нашият ум е достатъчно чист може да усетим как ки се разпределя по тялото ни и да разберем как да я регулираме.

5. като изключим будистките монаси, които търсят просветлението на Буда, и регулирането на шън за тях е крайната цел в практикуването на ци гун, тъй като им дава възможност да достигнат до неутрална и обективна перспектива на живота и тази перспектива е вечният живот, за обикновените хора, практикуващи ци гун - целта е да развием своя шън и чрез него да увеличим концентрацията си и жизнеността си. Това ни дава възможност да провеждаме ки по ефикасен път към вътрешното тяло, за да може то да изпълнява работните и защитните си функции. Това поддържа здравето и забавя процесите на стареене.

1 коментар: