четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Седми къс: Туо Ан Пан Дзу /вдигаме, натискаме и хващаме стъпалата/

Тайни думи: Сключваме пръстите на двете ръце, повдигаме лъжливо, навеждаме главата няколко пъти, за да хванем стъпалата.

Практика: Продължаваме от предходния къс. Сключваме пръстите на ръцете си и ги вдигаме над главата с длани нагоре. Представяме си, че вдигаме и държим нещо над главата си. Постояваме в това положение около 3 секунди, след което обръщаме дланите надолу и докосваме темето на главата си. Натискаме с длани надолу, докато изправяме главата си нагоре, в продължение на около 3 секунди. Накрая разделяме ръцете си и се навеждаме напред, за да опънем с ръце назад пръстите на краката си. Държим коленете си изпънати и стоим в тази позиция около 3 секунди. Повтаряме цялото упражнение 9 пъти.

пояснение:В това упражнение първо сключваме пръстите на ръцете си и ги вдигаме над главата. Тъй като в действителност не избутваме нищо, китайците използват израза - лъжливо вдигане. Когато бутаме нагоре с ръце над главата, засилваме предните и задните мускули на тялото. Това изпъващо и релаксиращо вдижение помага за регулирането на двата канала на Ци, наречени Сандзяо. Сандзяо означава Трите пещи и включва горната, средната и долната част на торса. Горната пещ е разположена в гръдния кош над диафрагмата. Средната пещ се намира между диафрагмата и пъта, а Долната пещ - между слабините и пъпа.

след като разхлабим мускулите, поставяме ръцете си върху темето и натискаме надолу. Този натиск се балансира от избутващо движение с главата нагоре, което идва по целият път от пода. И натискането надолу и нагоре ще отведе всяка застояла в областите Сандзяо Ци към Малката Циркулация /кръгообразният път през каналите Изпълнител и Управител/.

Накрая хващаме пръстите на краката си и ги дърпаме назад, като докосваме с чело коленете. Тази позиция изпъва и леко напряга мускулите на гърба. Когато след това се изправим и отново вдигнем ръцете си над главата ние освобождаваме това напрежение. По този начин бъбреците първо се напрягат, а след това - отпускат, което увеличава циркулацията на кръв и Ци в тях и ги запазва здрави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар