четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Осми къс: Джоу Тиен Ман Юн - Цялото небе бавно се разгаря.

Тайни думи: изчакваме, докато водата в устата се появи, отново изплакваме, отново преглъщаме слюнката, прави това три пъти, преглъщаме водата в устата девет пъти, преглъщаме шумно, в стотици канали Ци се регулира равномерно и автоматично, бавното пренасяне на цялото небе /тялото/ завършено, мислим за това, че огънят изгаря цялото ни тяло. Системата с древното име Осем Къса Коприна практикувана след полунощ и преди пладне, практикувана усърдно без прекъсване, хиляди болести изчезват в прахта.
Практика: Кръстосваме крака и поставяме ръце в скута си. Затваряме очи и сядаме спокойно. Когато се събере достатъчно слюнка, изплакваме уста и след това преглъщаме на 3 пъти с шумна глътка. След като преглътнем, се концентрираме върху пъта или Дан Тиен и почувстваме плавната циркулация на Ци през тялото. Когато се събере още слюнка, изплакваме отново и отново преглъщаме 3 пъти. Правим това още веднъж, за да стане броят на преглъщанията общо девет. След това се отпускаме и почувстваме как Ци се разгаря като огън по цялото ни тяло. Това означава, че трябва да отведем Ци до кожата си, за да обгърнем тялото със защитна обвивка. След като пирключим с тези осем къса,седим спокойно и дишаме равномерно в продължение на около 3 минути.

пояснение:След завършването на предходните седем къса, тялото ни може би е твърде положително и нашата Ци се е издигнала нагоре в тялото ни, вместо да се уталожи в Дан Тиен. Преглъщането на слюнка е начин Ци да бъде отведена отново надолу. Има два начина да се стимулира отделянето на слюнка. Единият е да движим езика в устата, а другият - просто да концентрираме ума си там и да позволим на слюнката да се отдеил спонтанно. Тъй като това е последният къс, желателно е да загасим всеки огън, породен по време на упражненията. Ако започнем да движим езика си отново, може да предизвикаме още повече топлина и огън. Но ние искаме единствено да се успокоим. Ето защо вместо езика използваме И /ума си/ за да стимулираме отделянето на слюнка. Когато при този къс преглъщаме, ние го правим шумно. Отвеждането на слюнката надолу посредством голяма глътка ни помага да се съсредоточим напълно и да осъществим по-лесно релаксацията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар