четвъртък, 5 ноември 2009 г.

занимания с ци гун

В отделен постинг ще се опитам накратко да синтезирам как трите елемента дзиен, ки и шън са свързани и си влияят.

сега по скоро ще разкажа за една от най-основните и широко използвани техники в Китай - осемте къса коприна. Става дума за комплекс от упражнения, който е създаден от генерал Юе Фей по време на династия Южна Сун - 1127-1279 г. с цел подобряване на здравето на неговите войници. това са едни от най-разпространените упражнения в Китай.

1 коментар:

  1. Още нещо за броя на повторенията, предназначени за различните упражнения. Според китайците 12 е числото на кръга - затова често ще срещаме числото 12 или неговите кратни в ролята им на препоръчителен брой на повторенията. Повдигнатите на квадрат числа като 9 16 49 или 64 са също много известни.
    Принципът е никога да не се пропуска някое от упражненията.
    По отношение на координацията на дишането и движенията - след като усъвършенстваме формата и се научим как да регулираме тялото си, можем да започнем координирането на дишането и движенията. Основното правило при дишането е, че когато изпъваме крайниците си, трябва да издишаме и да отведем ки до крайниците, а когато прибираме крайниците си - трябва да издишаме и да отведем ки до гръбнака.

    ОтговорИзтриване