четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Четвърти къс: Джуан Тоу Пин Пин или Уей Бай Тиен Джу /завъртаме главата няколко пъти, или леко разлюляваме Небесния стълб/

Тайни думи: Леко обръщаме главата, за да разхлабим Тиен Джъ - небесният стълб - т.е. врата. Червеният дракон /езикът/ поражда течната слюнка, изплакваме барабана тридесет и шест пъти, слюнката изпълва цялата уста, една пълна със слюнка уста разделена на три глътки, използваме И, за да я изпратим към колелото върху корема /пъпа/.

Практика: Продължаваме от предходния къс, сваляме ръцете си долу и ги слагаме в скута си с длани, гледащи удобно нагоре. Като държим раменете си неподвижни, обръщаме главата си наляво и след това надясно 24 пъти. След това завъртаме езика си вътре в устата, за да стимулираме отделянето на слюнка. Послед раздвижваме слюнката 36 пъти, за да изплакнем устата си, което от своя страна ще стимулира отделянето на още повече слюнка. Гълтаме тази слюнка на три пъти. Всеки път когато преглъщаме използваме своя И /ум/ за да изпратим слюнката надолу до пъпа.

пояснение:главата се смята за небето, а върхът на главата се нарича Тиен Лин Гай - небесния покрив. Вратът, който се крепи от двата главни мускула в задната част на врата, се нарича Тиен Джъ, което означава стълба, който поддържа небесата. Китайската дума, преведена тук, като разхлабите предава усещането за разлюляване на нещо, за да дойде всичко на мястото си. Осем от четиринадесетте канала на Ци преминават през врата. Когато завъртаме врата си назад или напред, неговите мускули съответно също се опъват и отпускат, което изчиства каналите на Ци, и същевременно разхлабва мускулите. Това предпазва от главоболие, причината за което е задържането на Ци в главата.

в съответствие с разбиранията на даоистите, слюнката е водата, която може да загаси огъня в тялото. Така например, когато гърлото ни е зачервено или имаме киселини в стомаха, слюнката облекчава болката и ни помага да се възстановим. Слюнката е природен продукт, който постоянно се самовъзпроизвежда, и който винаги ще ни помогне при нужда. Когато доставянето на слюнка спре, това е знак, че тялото ни е прекалено позитивно, и че сме пред разболяване.

червеният дракон е езикът. движим езика си в устата, за да стимулираме отделянето на слюнка, след което започваме да движим самата слюнка, издуваме бузите си като барабан - изплакване на барабана, и изплакваме устата си. Поглъщането на слюнката спомага за загасянето на огъня на излишната енергия в сърцето.

когато преглъщаме, използваме ума си, за да отведем слюнката до долната част на корема. разбира се, слюнката не отива толкова далеч, но ако си представим, че след поглъщането си тя преминава целия път до долната част на корема, ние усещаме как енергията на слюнката потъва в Дан Тиен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар