четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Първи къс - Би Му Дзин Дзуо - затваряме очи и сядаме неподвижно

Тайни думи - затваряме очи и сядаме с вглъбен ум, ръцете стоят стабилно. Умът е спокоен, и мислите са концентрирани върху шън - духа.

Практика - Сядаме с кръстосани крака и се концентрираме върху слънчевият си сплит. Главата ни е като окачена, гръдният ни кош е освободен и релаксиран. Кръстът и гръбнакът се чувстват приятно и удобно. Слагаме ръцете си в скута. Устата ни е затворена, зъбите се допират леко. Регулираме дишането си така, че да стане плавно и равномерно. Умът ни е чист и ясен. Концентрираме своя И - ум и Шън - дух вътрешно, докато Шън се успокои, а Ци потъне. И е в средния Дан Тиен - слънчевият сплит. Трябва да се медитира в продължителност поне на 3-5 минути.

пояснение: съществуват три места, които се наричат Дан Тиен - поле на елексира. Челото се нарича Шан Дан Тиен - горен Дан Тиен, слънчевият сплит - Джун Дан Тиен - среден Дан Тиен, а коремът - Ся Дан Тиен - долен Дан Тиен. Горният е обиталището на шън - духа, откъдето духът може да накара ки да циркулира през цялото тяло. Средният е центърът, където се акумулира ки на следраждането. Ки на следраждането се събира главно от храната и въздуха. Когато ци в средния Дан Тиен е стимулирана и пълна, тялото е енергизирано. Въпреки, че е стимулиран до по-високо ниво, обаче умът е разсеян - разконцентриран и може да създаде проблеми, напр. киселини в стомаха. Долният Дан Тиен, който е първоизточникът на човешкият живот, е обиталище на Ци на предраждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар