четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Трети къс: Коу Дзи Юй Джън /почукай и удари Нефритената възглавница/

Тайни думи: Отляво и отдясно удари небесния барабан, който отзвучава двадесет и четири пъти

Практика: Продължаваме от предходния къс. Покриваме ушите си с длани, като средните пръсти са върху кухината на Нефритената възглавница - под външната тилна издутина, protuberantia occipitalis. Слагаме показалците си върху средните пръсти и щракваме с тях върху главата. Това поражда барабанен звук в мозъчната кутия. Упражнението обикновено се нарича Мин Тиен Гу - накарай небесният барабан да зазвучи. Щракваме 24 пъти с еднакви, равни удари. Можем да удряме с двата показавеца или едновременно, или като редуваме ударите.

пояснение: нефритената възглавница - Юй Джън е името на кухината, която е разположена отзад на врата, под тилната издутина. Небесният барабан обозначава главата.
Когато правим това упражнение, не докосваме главата с безименните си пръсти или кутретата, за да не заглушаваме звука от ударите. Концентрираме се върху звука и всеки удар приковава в още по-голяма степен вниманието ни върху вибрациите в черепа и мозъка. Ударите на барабана изчистват ума. Когато приключим с упражнението и свалим ръцете от ушите си, усещаме себе си така, все едно току-що сме се събудили, и всичко около нас изглежда кристално ясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар