четвъртък, 5 ноември 2009 г.

осемте къса коприна от седнало положение

Пети къс: Туей Мо Шън Юй или Шоу Мо Дзин Мен /натискаме и масажираме Шън Юй, или ръцете масажират Вратата на Същността/

Тайни думи: задържаме дишането и разтриваме дланите си, докато се зачервят, масажираме задната врата на същността /върху своя гръб, завършваме тази глътка въздух, мислим /представяме си/ как огънят изгаря колелото върху корема.

Практика: Продължаваме от предходния къс. поемаме въздух през носа и го отвеждаме до Средния Дан Тиен - слънчевия сплит. Задържаме леко дъха си. Разтриваме дланите си, докато се зачервят. Тогава ги слагаме дланите си - върху кухината Шън Юй - бъбреците и натискаме, като масажираме с кръгообразни движения 24 пъти в кръг. Ако не се чувстваме добре, докато задържаме дъха си и масажираме 24 пъти, не трябва да се напрягаме. Масажираме само 12 пъти или колкото можем, и след това издишаме. Отново вдишваме, разтриваме дланите си и повтаряме упражнението. Когато масажираме, обединяваме И и Ци и концентрираме своя И върху пъпа, или Дан Тиен. Тази концентрация ще направи корема ни топъл или дори горещ. След като свършим с масажирането, сядаме спокойно с длани в скута и почувстваме как енергията от бъбреците се разгаря вътре в пъпа, или Дан Тиен.

пояснение:Шън Юй - положителният бъбрек, който се нарича и Дзиен Мен - вратата на Същността е името на една кухина, разположена в областта на бъбреците. Тези кухини са две - по една над всеки бъбрек. бъбреците се считат за обиталище на Първичната Дзиен /Юан Дзиен/, наричана и Дзиен на предраждането. Когато тази Дзиен се превърне в Ци, тя се нарича Първична Ци /Юан Дзиен/ и нейното обиталище е в Долния Дан Тиен. Смята се, че кухините на Вратата на Същността представляват врата, през която външната Ци може да достигне до бъбреците. те са и пътят, по който Първичната Ци от бъбреците може да напусне тялото и да изчезне. Двата бъбрека са коретъ на гонадите - тестиси или яйчници, които китайците наричат външните бъбреци. Когато бъбреците на човека са слаби, неговите гонади функционират зле и отделянето на хормони е недостатъчно. Такъв човек е слаб, неговата сексуална активност е ниска и тялото му остарява бързо.

1 коментар:

  1. Хората, които се занимават с медитация, трябва да се научат как да се предпазват от изгубване на своята Дзиен през Вратата на Същността. Това става посредством дишане с Дан Тиен, което поема Дзиен от бъбреците, превръща го в Ци, и натрупва тази Ци в нейното обиталище - Дан Тиен. По този начин вместо да загубим своята Дзиен, ние се сдобиваме с Ци, която съхраняваме в Дан Тиен.

    ОтговорИзтриване